12 produktów żywnościowych z Laurem marszałka Województwa mazowieckiego

Category: odmienne
Author:
27 lipca, 2020

dwunastu produktów żywnościowych zostało nagrodzonych laurem marszałka województwa mazowieckiego dla najlepszych produktów 2009 r. Dwa produkty otrzymały wyróżnienia. W czwartek w Warszawie marszałek Adam Struzik wręczył nagrody pierwotnego wytwórcom.

„Mazowsze w swoje bogactwa, ale największym są osoby i katalogów potencjał. Żywność jest bardzo istotnym elementem życia. Respektujemy zdrowe, naturalne, smaczne towary wytwarzane według naturalnych receptur. Takie wyroby promujemy w naszym konkursie” – powiedział Struzik.

Organizatorzy podali, że przy tegorocznej edytowaniu wystartowało szescdziesieciu przedsiębiorców, którzy zaprezentowali sluzace do oceny 82 produkty.

Mazowieckie Produkty Żywnościowe wyróżnione po tegorocznej trzeciej już edycji konkursu, to ciasto Mazurek Chopina robiony przez Zakład Cukierniczy „Lukrecja” z Sochaczewa, udziec indyczy po szydłowiecku firmy „BEKON” z Szydłowca oraz Lipczak – miód lipcowy, nektarowy, wielokwiatowy wraz z pasieki „Kurpik” Teresy jak i równiez Czesława Niedźwiedzkich z Olszewa-Borek w powiecie ostrołęckim i napój „Krzepiak” produkowany za posrednictwem Browar Ciechan z Ciechanowa.

Laur uzyskały też ser mozzarella przy zalewie wraz z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Grodzisku Mazowieckim i Naturalny koncentrat preparacie jabłkowego wraz z spółdzielni rolniczej z Białut pod Warszawą. Wyróżnienie otrzymał chleb orkiszowy z siemieniem i słonecznikiem sochaczewskiej przedsiebiorstwa Violetty Gzik-Janiak i Jacka Janiaka.

Mazowieckie Produkty Standardowe i Naturalne wyróżnione laurem marszałka to chleb golądkowski na zakwasie przygotowywany za posrednictwem Uczniowski Klub Sportowy obok Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Jadwigi Dziubińskiej w Golądkowie w powiecie pułtuskim, wędliny „Derte Łolsynowe” Teresy Szymczyk z Osoby prywatne Agroturystycznego „Kurpianka” Lelis w powiecie ostrołęckim oraz ser podpuszczkowy dojrzewający Honoraty Cieślak z gospodarstwa z miejscowości Rososz w powiecie mińskim.

Nagrodę otrzymały też maliny z rumem z spólki „Smaki i Aromaty” Anny Langowskiej wraz z Kobyłki, miód lipowy sposród Gospodarstwa Pasiecznego Adama jak i równiez Wojciecha Piotrkowskich z Żuromina, nalewka wraz z derenia Haliny Mitręgi z Nowej Suchej w powiecie sochaczewskim.

Wyróżnienie uzyskały „Sery Domowe Rosiaka” produkowane poprzez Sławomira Rosiaka z osoby prywatne rolnego Brzozów w powiecie sochaczewskim. (PAP)

ago/ bos/ mow/